Verenički prsten sa dijamantom je najdraži nakit svih žena. O njemu su ispričane najlepše priče, vodili se mnogi razgovori sa prijateljicima, čak i potajno zamišljalo kako bi na ruci izgledao očaravajući dijamant koji su ugledale u magazinu.

Kao najdivniji simbol ljubavi prsten sa dijamantom, zaista, ima neverovatnu moć. Upravo on označava početak novog poglavlja u vašoj bajci. Ujedno, zrači neverovantnom romantikom koja vas svakim danom podseća na trenutak kada ste sa osmehom na licu izgovorile sudbonosno “Da”.

Imajući u vidu značaj koji ima verenički prsten Maestro Jewelers daje savete muškarcima kako da izaberu onaj pravi koji će voljenu ostaviti bez daha.

Odredite budžet

Pre nego što se zapitate: “kako izabrati verenički prsten” morate utvrdite svoj budžet. Ranijih decenija smatrano je da za prsten sa dijamantom treba izdvojiti 3 plate. U modernom dobu ova tvrdnja je pogrešna, jer dijamanti dolaze sa različitim karakteristikama tako da ćete sigurno pronaći onaj koji odgovara ne samo vašoj dragoj, već i vašim finansijskim mogućnostima.

Strunjaci savetuju da se ne morate strogo pridržavati određene novčane sume. Ipak se ovaj prsten kupuje jednom, a predstavlja luksuzni komad nakita koji će buduća supruga nositi svakog dana.

Upoznajte se sa dijamantima

Da li ste znali da na svetu ne postoje 2 istovetna dijamanta?

Dijamanti su ne samo najtvrđi prirodni kamen, već i najstariji. Nastali su usled velike toplote i pritiska u Zemljinom omotaču. Kako su se tokom milijardi godina formirali svaki je dobio svoj specifični oblik i boju. Zahvaljujući tome posebni su na svoj način. Što je dodatni razlog da baš oni dobiju prestižnu titulu večne ljubavi. Dok pod veštim rukama juvelira ovaj dar prirode se pretvara u unikatno remek delo.

Iako različiti, svaki dijamant odlikuje 4 karakteristike. Da biste mogli da odaberete pravi prsten, morate dobro znati svaku od njih.

Verenički prsten

4C, kako se popularno nazivaju, obuhvataju cut (rez), color (boja), clarity (čistoća) i carat (karat).

Kakvi dijamanti mogu biti?

Rez je jedina karakteristika na koju čovek direktno utiče, dajući oblik dijamantu. Istovremeno, određuje prelamanje i sjaj. Naime, stil rezanja se vezuje za raspored faseta na dijamantu, koje čine da se svetlost reflektuje sa jedne na drugu i prelama do vrha, tako da pruža izvanredan sjaj. Zbog toga mnogi rez ističu kao najvažniji faktor za lepotu dijamanta.

Verenički dijamantski prsten je, najčešće, okruglog oblika. Sofisticirani dizajn sa specifičnim rasporedom od 57 ili 58 faseta obožavaju sve žene, bez obzira na stil koji neguju. Modernija verzija je ovalni oblik, koji je poslednjih godina u trendu.

Drugi popularni rezovi u bridal svetu jesu čuveni emerald kategorisan sa 4 duže fasete i zakošenim uglovima, kao i oblik kruške prepoznatljivog nežnog stila sa šiljastim vrhom koji se proteže do punog, zaobljenog dna.

Verovali ili ne, dijamatni nisu bezbojni. S obzirom da sadrže primese žute, sive i braon boje, razlikuju se po boji. Prema klasifikaciji Gemolological Institute of America razvrstani su od D (bezbojan) do Z (žut).

Verenički prsten

Čistoća je još jedna karakteristika o kojoj morate voditi računa prilikom odabira vereničkog prstena, jer ona direktno određuje kvalitet dijamanta. Besprekorno čisti dijamanti nose oznaku IF (internal flawless).

Oznake VVS1 i VVS2 određuju dijamante sa veoma, veoma malim inkluzijama koje posmatrač teško može da otkrije. Slede VS1 i VS2 sa vrlo malim stepenom nečistoće, koji je vidljiv samo pod uvećanjem. Dok SI1, SI2, SI3 označavaju da dijamanti sadrže male inkluzije koje se jasno mogu uočiti pod uvećanjem, ali ne i golim okom.

Težina dijamanata se meri u karatima. Jedan karat sadrži 100 poena, pa ukoliko draguljar kaže da kamen teži 25 poena, to je 1/4 karata.

Kako izabrati verenički prsten prema plemenitom metalu?

Bez obzira što dijamanti imaju centralnu ulogu na prstenu, vrsta plemenitog metala koji odaberete, takođe, utiče na ukupan izgled.

Zlato se koristi u pravljenju nakita hiljadama godina. Očarava svojom bojom, retkošću i sjajem. Zbog mekoće zlatu se dodaju legure drugih metala, čime se određuje i njegova boja. Tako je žuto legura čistog zlata.

Belo zlato se proizvodi legiranjem čistog zlata sa belim metalima, kao što su paladijum ili srebro. Krasi ga prefinjena doza elegancije, koja se lako uklapa u svaki stajling, te je čest izbor za dijamantsko vereničko prstenje.

Verenički prsten

Ružičasto zlato se dobija legiranjem zlata sa bakrom i srebrom, a razvio ga je Carl Fabergé za izradu legendarnih ukrasnih jaja. Impresivna boja koja pleni lepotom vrlo brzo se našla na vereničkom prstenu. Ne samo da „razbija“ monotoniju klasičnog nakita, već savršeno odgovara svakom tonu kožu.

Najcenjeniji plemeniti metal, platina je 4 puta jača od zlata, čime je zagarantovana izdržljivost nakita. Svojom čistom i sjajnom sivo-belom nijansom ističe lepotu dijamanta, te vaš verenički prsten sa dijamantom neće ostati neprimećen gde god se pojavite.

Kako izabrati verenički prsten? Obratite pažnju na stil svoje voljene

Verenički prsten se nosi svaki dan, te je veoma važno oslikava stil devojke kojoj je namenjen. Zato, dragi muškarci ostavite svoj ukus po strani i saznajte koji stil vaša draga preferira. To ćete najlakše otkriti posmatrajući nakit koji najčešće nosi. Kao dragocena pomoć mogu vam poslužiti i fotografije kako iz svakodnevnog života, tako i sa slavlja. Svakako, nemojte se stideti da potražite savet od njene najbolje prijateljice ili sestre. One, sigurno, najbolje znaju njen modni ukus.

Ukoliko vaša draga rado bira prefinjene komade klasičnog stila, pravi izbor je prsten sa dijamantnom okruglog ili pravougaonog oblika, kakav je princeza rez.

Romantične neveste osvojićete dijamantom u obliku srca, dok za devojke koje nose statement nakit odaberite verenički prsten koji odiše glamurom kakav donosi markiz rez. Izduženi oblik čini da prsten deluje veće, unoseći grandiozni efekat u njen look.

Verenički prsten

Damama koje neguju nekonvencionalni stil odgovara verenički prsten sa dijamantom u Art Deco formi ili možete razmisliti o kombinaciji dijamanata i dragog kamenja u boji.

Vereničko prstenje sa prirodnim dijamantima poznatih juveliriskih kuća IDC, Moriah i Chopard možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers. Uz svaku kupljeni komad nakita dobićete svetski priznati sertifikat koji garantuje kvalitet dijamanta.