Verenički prsten sa rubinom je omiljen među damama širom sveta.

Kada se pomenu rubini, mnogima je prva pomisao fascinantni dijamantski prsten ukrašen ovim dragim kamenom od 8,24 karata koji je Ričard Barton poklonio svojoj voljenoj Elizabet Tejlor. Drugima su, pak, na pameti rubini u tijari kraljice Elizabete II koja je bila venčani poklon naroda Burme.

Zaista, ima nešto magično u intenzivnoj crvenoj nijansi rubina kojoj nisu mogle da odole ni mnoge poznate dame. Katy Perry, Eva Longoria, Jessica Simpson, Victoria Beckham – samo su neke od zvezda koje su izabrale verenički prsten sa rubinom.

Verenički prsten sa rubinom ima dugu istoriju

Rubini imaju bogatu istoriju koja se proteže sve do Drevnog Egipta. Odatle su putem svile stigli u sve krajeve sveta. Svojim šarmom i zapanjujućom crvenom bojom brzinom svetlosti osvojili su plemstvo, te ne čudi što su poneli naziv „ratnaraj“, što u prevodu sa sanskrt jezika znači „kralj dragulja“.

Upravo ovaj naziv najbolje opisuje rubine, jer su vekovima smatrani najvrednijim dragim kamenom. Zapravo, zajedno sa dijamantima, safirima i smaragdima predstavljaju u gemologiji elitnu kategoriju tzv. „dragocenih dragulja“. Pojedini stručnjaci, čak, ističu da je utvrđivanje razlike između rubina i spinela (minerala slične boje) postavilo temelje gemologije kao nauke.

Verenički prsten sa rubinom

Rubini imaju ne samo dugu istoriju, već i veliki značaj. Od davnina predstavljali su simbol moći, bogatstva i snage, te su ih viši slojevi nosili kao zaštitu. Dok su ih u Kini zakopavali ispod temelja kuća kako bi doneli uspeh i sreću porodici.

Zašto izabrati verenički prsten sa rubinom?

Iako je prsten sa dijamantom danas vodeći izbor za veridbu, rubini imaju dužu tradiciju za ovaj događaj. Naime, verenički prsten sa rubinom je predstavljao prestiž među budućim nevestama od davnina, a ovu titulu dijamanti imaju tek od 17. veka.

Prema legendi, rubin nije bio dragi kamen, već otvrdnuta vatra koja je mogla zapaliti srca. Ovom verovanju doprinosi i njegova crvena boja, koja i danas označava ljubav, strast i požudu. Ujedno, donosi svetlost i mir u nečiji život. Samim tim je verovano da će verenički prsten sa ovim dragim kamenom otkloniti svađe supružnika.

Verenički prsten sa rubinom

Baš kao dijamanti rubini su retki, te će se vaša draga osećati posebnom. Ukoliko želite da se nakitom izdvoji iz drugih izaberite prsten sa rubinom i dijamantima. Vatrena crvena u kombinaciji sa blistavim sjajem prirodnih dijamanata deluje, zaista, otmeno, dajući dozu kraljevskog luksuza svakoj odevnoj kombinaciji.

I dok verenički prsten sa safirom dolazi u spektru boja, verzija sa rubinom je u jednoj, ali pruža čitav raspon nijansi crvene. Intenzitet boje rubina zavisi od hroma koji ulazi u njegov sastav i daje boju dragom kamenu. Počev od ružičaste, preko jarko crvene, pa do tamne – mogućnosti za verenički prsten su beskrajne. Ipak, morate znati da intenzitet boje određuje vrednost rubina. Što je crvena jača veća je i vrednost.

Verenički prsten sa rubinom

Najtraženija boja rubina je poznata kao golubija krv (naziv koji se odnosi na centar golubljeg oka) za koju se zna da je i najsjajnija i najvrednija nijansa.

Koji su najpopularniji stilovi dijamantskog vereničkog prstenja sa rubinima?

Prsten sa rubinom okruglog oblika je najpopaluraniji. Ovaj rez naglašava lepotu kamena, te se često kombinuje sa dijamantima kružno postavljenim oko njega.

Verenički prsten sa rubinom

Ovalni rez krasi graciozni dizajn koji je sinonom za sofisticiranost. Dok emerald rez daje upečatljiv izgled omiljenom komadu nakita svih žena.

Verenički prsten sa rubinom

Dijamantsko vereničko prstenje sa rubinima možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.