Dijamantski nakit sa ametistom krasi posebni šarm.

Sigurni smo da je mnogima prva asocijacija na Elizabet Tejlor neverovatna boja njenih očiju. Upravo očaravajuća ljubičasta nijansa po kojoj je bio prepoznatljiv pogled čuvene glumice podseća na ametist.

Ovaj poludragi kamen predstavlja najpopularniju varijantu prirodno obojenog kvarca. S obzirom da je u svom čistom obliku kvarc bezbojan, pretpostavlja se da ljubičasta nijansa potiče od prisustva jona gvožđa koji se vezuju za strukturu prilikom formiranja. Tako da se boja kreće od nežne lila, pa do intenzivnih tamnih tonova ljubičaste.

Dijamantski nakit sa ametistom

Naziv potiče od starogrčke reči „amethystos“, što znači „ne pijan“, jer su drevni Grci verovali da ovaj kamen štiti svog vlasnika od pijanstva. Da je ametist, zaista, bio cenjen od davnina potvrđuje i podatak da je imao vrednost kao smaragdi i rubini.

Svoj značaj nije izgubio do današnjih dana, te ne čudi što je dijamantski nakit sa ametistom veoma tražen u svetu juvelirstva.

Nakit sa ametistom ima bogatu simboliku

Prema predanju, ametist je nastao po jednoj prelepoj devojci. Naime, Bahus, grčki bog vina, imao je loš dan i zakleo se da će njegovi lavovi progutati sledećeg čoveka koga ugleda. Ispostavilo se da je to bila prelepa devojka po imenu Ametist koja je išla u Dijanin hram da se pokloni. Da bi je spasila od zle sudbina, boginja Dijana ju je pretvorila u bistri kristalni kamen. Bahus se pokajao i polio kamen svojim vinom, darujući mu bogatu ljubičastu boju.

Dijamantski nakit sa ametistom

Upravo zbog magične boje ametist prožima istoriju najvećih religija. Tako se u Hrišćanstvu ovaj poludragi kamen poredi sa Hristom. Veruje se da tamnoljubičasta boja simbolizuje Hristovu patnju na raspeću. Povezavan je i sa pobožnošću, te je smatran kamenom biskupa. Čak je i Leonardo da Vinči verovao da ima moć da oslobodi um od zlih misli.

U Judaizmu hebrejska reč za ametist, „ahlamah“, prevodi se kao „kamen iz snova“. Jevreji su verovali da on izaziva snažne snove. Istovremeno, simbolizovao je jedno od 12 plemena Izraela i krasio oklop prvosveštenika Arona. Dok ga tibetanski Budisti smatraju svetim za Budu, pa tokom meditacije obavezno koriste perle od ametista.

Dijamantski nakit sa ametistom učiniće da se osećate posebnom

Ukoliko želite da se na trenutak osetite poput dame plave krvi u tome vam može pomoći dijamantski nakit sa ametistom.

Dijamantski nakit sa ametistom

Jedinstveni spoj prefinjenog dijamanta i nestvarne nijanse ametista nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nisu mogle da mu odole ni kraljevske porodice. Počev od prelepe Kleopatre, preko Katarine Velike, pa do britanske kraljevske porodice – raskošne ogrlice i minđuše sa ametistom bile su obavezni komad nakita.

Dijamantski nakit sa ametistom

Zahvaljujući elegantnoj, sofisticiranoj formi dijamantski nakit sa ametistom nikada neće izaći iz mode, te ga rado biraju žene širom sveta. Zapravo, ovo je jedna od najpoželjnijih kombinacija kada je u pitanju dijamantski nakit za venčanje.

Dijamantski nakit sa ametistom

Osim na svečanim prilikama, srećemo ga i u svakodnevnim outfitima. Dovoljno je da svoju svedenu garderobu ukrasite nežnom ogrlicom sa dijamantima i ametistom i dobićete upečatljiv stajling koji privlači pažnju, dok su dijamantske minđuše sa ovim kamenom provereni način da u svoj stil unesete dozu luksuza.

Baš poput dijamanata, na svetu ne postoje 2 istovetna ametista, te možete biti sigurne da je vaš nakit jedinstven.

Zašto izabrati verenički prsten sa dijamantom i ametistom?

Legenda kaže da je Sveti Valentin, zaštitnik ljubavi, nosio prsten sa ametistom. Zbog toga se ametist smatra simbolom ljubavi, te je idealan kao verenički prsten za devojke koje žele da izađu iz ustaljenih običaja za veridbu.

Dijamantski nakit sa ametistom

Bez obzira na stil, kao i na vrstu reza – dijamantski verenički prsten sa ametistom odgovara svakom dizajnu. Dok raznovrsnost boja je ne samo zapanjujuća, već pruža bezgranične mogućnosti izbora tako da ćete lako pronaći nijansu koju vama odgovara.

Dijamantski nakit sa ametistom čeka vas u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.