Verenički prsten sa smaragdom zrači posebni šarmom koji osvaja srca dama širom sveta.

Dijamantski prsten je prva asocijacija na veridbu. Svojom prefinjenom estetikom i očaravajućim sjajem zasluženo nosi epitet bezvremenskog klasika kada je u pitanju najvažniji događaj u životu jedne žene.

Međutim, poslednjih godina svedocimo smo značajnih promena u trendovima kako u pogledu dijamantskog nakita za venčanje, tako i među vereničkim prstenjem, te ne čudi što sve veći broj budućih nevesti bira prsten sa dragim kamenjem u boji. Među njima posebnu pažnju privlači smaragd.

Verenički prsten sa smaragdom

Raskošna zelena nijansa kojom zrači ovaj dragi kamen utkana je u njegovo ime. Naime, naziv potiče od grčke reči „smaragdos“, što u prevodu znači „zeleni kamen“, a dolazi od tragova hroma i vanadijuma koji se javljaju pri formiranju, donoseći neoganičene opcije – počev od svetlo zelene, pa do intenzivne bogate nijanse.

Verenički prsten sa smaragdom ima dugu istoriju

Verovali ili ne, verenički prsten sa dragim kamenom zelene boje je korišćen mnogo vekova pre nego što se prsten sa dijamantom našao na rukama dama.

Verenički prsten sa smaragdom

Smaragde su kopali još Stari Egipćani. Ovaj drevni narod verovao je da je oni donose besmrtnost, plodnost, ponovno rođenje i večnu mladost, te su činili važni deo nakita plemstva. Faraoni su čak sahranjivani sa njima, o čemu svedoče arheološka otkrića.

Njihovoj magičnoj boji nije mogla da odoli ni čuvena Kleopatra koja je posedovala veliku kolekciju nakita od smaragda.

Zašto izabrati verenički prsten sa smaragdom?

Iako se verenički prsten sa rubinom vezuje za ljubav pravi simbol ljubavi jeste smaragd. Zapravo, rubin zbog jarke crvene nijanse označava strastvenu ljubav, požudu. Dok zadivljujući zeleni tonovi smaragda zrače dubinom kakvu ima iskrena ljubav, stvorena da traje zauvek.

Verenički prsten sa smaragdom

Rimljani i Grci su smaragd smatrali zaštitnim znakom Venere i Afrodite, boginja ljubavi, te su ga rado poklanjali svojim voljenim kao izraz ljubavi. Ovaj statusni simbol zadržao je i u modernom dobu. Njegova zelena boja ima moć da zbliži zaljubljeni par, očvrsne njihovu vezu i donese novi početak u ljubavnoj bajci.

Kako izabrati verenički prsten sa smaragdom?

Smaragdi su, pored rubina, safira i dijamanta, jedan od 4 najdragocenijih dragih kamena. Svojom lepotom i vrednošću pariraju cenjenim dijamantima, dok impresivnim koloritom predstavljaju pravi eye catching na nežnoj ženskoj ruci.

Verenički prsten sa smaragdom

Ipak, pre nego što se zaputite u odabir malog remek dela juvelirstva morate se upoznati sa određenim karakteristikama koje će vam pomoći pri donošenju odluke.

Verenički prsten sa smaragdom

Najvažniji faktor pri izboru je boja. Ona se meri na osnovu nijanse, tona i zasićenosti. Pri čemu visokokvalitetni smaragdi imaju ravnomerno raspoređenu boju, a najvredniji i najcenjeniji su intenzivne i žive nijanse.

Rez je još jedna stvar koju morate uzeti u obzir. Prema mišljenju stručnjaka najlepši rez je emerald, koji je stvoren da bi istakao lepotu zelene boje ovog dragog kamena. Svojim izduženim izgledom i stepenastim fasetiranjem zrači sofisticiranom elegancijom koja verenički prsten podiže na viši nivo. Otmeni dizajn imaju i smaragdi okruglog i ovalnog oblika, a posebno dolaze do izražaja kao klaster dijamantsko prstenje za veridbu.

Verenički prsten sa smaragdom

Smaragdi su spektakularan dragi kamen i izgledaju fascinantno sa bilo kojim plemenitim metalom. Raskošni smaragd naspram žutog zlata čini upečatljiv par, ali i prsten od belog zlata sa smaragdom nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Vereničko prstenje sa smaragdom ekskluzivnih juvelirskih kuća čeka vas u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.