Brak je vrhunac svake ljubavi, ali pre velikog slavlja sa brojnim gostima čeka vas najlepši događaj koji odiše neverovatnom romantikom i intimom, a to je – veridba.

Složićete se, nema ničeg očaravajućeg nego ugledati voljenog kako uz sjaj sveća kleči na kolenima držeći blistavi verenički prsten sa dijamantom, dok vi izgovarate sudbonosno “Da”. Upravo ovaj mali, a tako moćan dijamantski nakit žene širom sveta sa nestrpljenjem čekaju. O njemu se potajno mašta, sa skrivenim oduševljenjem posmatra u izlogu juvelirnica i, naravno, sa ponosom pokazuje kada zasija na ruci.

POGLEDAJTE KOLEKCIJU

Kada je verenički prsten sa dijamantom ušao u istoriju?

Verenički prsten ima višemilenijumsku istoriju. Još se u Starom Egiptu nevestama poklanjalo prstenje pred venčanje koje je predstavljalo simbol vezivanja i neraskidivosti braka. Ujedno, Egipćani su uveli i tradiciju nošenja na domalom prstu, jer su verovali da odatle direktno do srca ide vena amoris, tj. “ljubavna vena”.

Ipak, prsten sa dijamantom za veridbu pojavio se tek u 15. veku. Austrijski nadvojvoda Maksimilijan na carskom dvoru u Beču 1477. godine zaprosio je Mariju Burgundsku prstenom sa dijamantima poređanim u obliku slova “M”, koji je izrađen specijalno za buduću nevestu. Na taj način želeo je da pokaže koliko je njihova ljubav jaka, baš poput ovog dragog kamena.

Korak dalje u razvoju ovog nakita dogodio se u Viktorijansko doba. Raskošni dizajn u tadašnjoj modi prenet je i na dijamantsko vereničko prstenje, te je ono kombinovano sa drugim dragim kamenjem u boji.

Verenički prsten sa dijamantom

Početkom 20. veka verenički prsten sa dijamantom zvanično je zavladao juvelirskim svetom. Da bi od 1947. godine, pojavom sada već čuvenog slogana “A diamond is forever”, postao obavezni detalj svake veridbe, što potvrđuju i statistički podaci. Naime, oko 90 odsto prstenja koje je namenjeno za veridbe ukrašeno je dijamantom.

Zašto je dijamantski prsten san svih devojaka?

Svet je prepun dragulja različitih oblika, veličina, boja, ali nijedan od njih ne zrači lepotom kao dijamant. Nijedan ne izgleda tako božanstveno na ruci kao ovaj dragi kamen, te ne čudi što niko pred njim ne može ostati ravnodušan. Dovoljan je samo jedan pogledan na impresivni sjaj da vas podseti na veliku ljubav, a kod drugih izazove divljenje.

Prsten sa dijamantom poklonjen za veridbu čini da se žena oseća posebnom. Nemoguće je pronaći 2 potpuno istovetna dijamanta. Svaki je jedinstven, baš kao što je svaka ljubav posebna bajka, te je njen savršeni dodatak upravo ovaj komad nakita.

Verenički prsten sa dijamantom

Unikatni izgled dijamantskog vereničkog prstenja učiniće da se vaš stil izdvoji od drugih. Istovremeno, transparentnost i čistoća po kojoj su dijamanti poznati omogući će vam da svoj omiljeni prsten kombinujete vrlo lako, dajući dozu glamura svakoj odevnoj kombinaciji.

Nemojte da zaboravite da su dijamanti najtvrđi od svih prirodnih elemenata. Stvoreni da traju zauvek pretvaraju verenički prsten u pravi pokazatelj istrajnost, poštovanja i ljubavi za sva vremena, te je nositi na ruci takav aksesoar stvar posebnog sentimentalnog prestiža.

Vereničko prstenje sa dijamantom obožavaju i poznate dame

Nežnom, a opet luksuznom obliku koji odlikuje dijamantsko vereničko prstenje, zaista, je nemoguće odoleti. Tako je Napolen svoju Žozefinu zaprosio prstenom ukrašenim safirom i dijamantom u vidu 2 suze koje simbolizuju spajanje njihova 2 srca. Dok je kraljica Viktorija kao svadbeni prsten izabrala “zmijski” model sa velikim smaragdom, rubinima i dijamantima. Pomalo neobični, i korak ispred mode toga doba, njen prsten i danas predstavlja pravi eye catching koji bi rado ponele smele dame.

Istoriju je obeležilo ne samo vereničko prstenje neverovatne lepote i dizajna, već i vrednosti od koje zastaje dah. Ovu titilu već decenijama nosi verenički prsten sa dijamantom koji je Elizabet Tejlor poklonio Ričard Barton. Impozantni 33-karatni dijamant Asscher reza stilizovan platinom vredeo je 8,8 miliona dolara.

Dostojan kraljevskog venčanja 10-karatni prsten kojim je princ Renije III od Monaka zaprosio Grejs Keli imao je vrednost oko 4 miliona dolara. Ono što je zanimljivo jeste da je njegov dizajn još uvek najtraženiji, posebno među slavnim ličnostima.

Za Džekin dijamantski verenički prsten od 15 karata Aristotel Onazis je morao da izdvoji 2,6 miliona dolara, dok je u moderno doba najveću vrednost, od 8 miliona dolara, dostigao prsten koji je Kanje Vest dao Kim Kardašijan.

Koji je verenički prsten sa dijamantom u trendu 2022. godine?

Iako su mnogi mišljenja da dijamantski prsten za veridbu dolazi isključivo u prepoznatljivoj klasičnoj eleganciji, zapravo, ovaj komad nakita podleže trendovi.

Verenički prsten sa dijamantom

Umesto diskretnog šarma, za 2022. godinu vodeće juvelirske kuće pripremile su dijamante okruglog reza većih dimenzija. Svojom upečatljivom, sofisticiranom formom očaraće svaku damu, dok za one koje žele dodatno da naglase raskoš ovog skupocenog nakita tu je niz manjih dijamanata koji okružuju centralni.

Šik, mladalački stil donosi dijamantsko vereničko prstenje nekovencionalnog oblika. Počev od art deco stila i smelih linija emerald reza, preko zavodljivog kruška oblika, pa do složenog srcastog dizajna koji je sinonim za romantiku – čine se da dijamanti nikada nisu imali maštovite oblike kao ove godine.

Posebnu pažnju privlači tzv. trostruki dizajn. U pitanju je prstenje ukrašeno ne jednim već sa 3 dijamanta. Pri čemu imate neograničene mogućnosti kombinovanja, kako u pogledu veličina dijamanata, tako i rezova, pa i boja. Dame koje žele više od ovog trenda mogu da izaberu vereničko prstenje sa trostrukim dijamantima postavljenim na talasastoj osnovi od zlata ili, pak, u slobodnoj formi koju su uveli ledendarni šetajući Chopard dijamanti.

Ukoliko ste ljubiteljka retro look-a, pravi izbor jesu modeli u vintage stilu. Spoj safira i dijamanta, kakav su rado nosile dame plave krvi, prefinjeni dizajn poput filigranskih umetičkih dela, dijamanti u obliku cveta, samo su neki od trendova koji su doživeli comeback. Svaku dekadu krasi fantastični prsten sa dijamantom, a na vama je da odaberete onaj koji najviše odgovara stilu koji negujete.

TOP 5 pitanja kada je Verenički prsten sa dijamantom u pitanju

1. Da li je u redu da pomognem pri izaberu svog vereničkog prstena sa dijamantom?

Da! Zapravo, 62 posto parova zajedno kupuje svoje vereničke prstenje sa dijamantom. Ako biste radije bili iznenađeni, i to je u redu. Takođe možete tajno davati savete svojim rođacima koji će vašem budućem mladoženji dati smer prilikom kada je vernički prsten sa dijamantom na redu.

2. Može li moja mama/sestra/tata/brat/drugarica pomoći mom partneru da izabere verenički prsten sa dijamntom za mene?

Definitivno! Vaš verenik je već nervozan i treba mu neko u svom timu da se pobrine da izabere verenički prsten sa dijamntom koji će vam se svideti. Neka mu pomogne neko vama drag ko najbolje poznaje vaš stil. Ako imate verenički prsten sa dijamantom iz snova, sada je vreme da ga podelite sa voljenima. Oni će voleti da budu deo ovog posebnog sećanja.

3. Da li postoji nešto kao što je trošenje „previše“ prilikom kupovine vereničkog prstenja sa dijamantom?

Odgovor se više odnosi na vašu finansijsku situaciju. Od 2018. godine, stručnjaci za nakit predviđali su da parovi izdvajaju oko 8.000 eura za kupovinu vereničkog prstena sa dijamantom. Međutim nakon izbijanja COVID19 pandemije, parovi koji su se odlučili da stupe u brak birali su nešto skromnije prstenje. Takodje u 2022. godini mnogi parovi žele da uštede za svoj budući zajednički život. Isto tako ulaganje u verenički prsten sa dijamantom predstavlja sigrunost zbog stalnog rasta cene dijamanta i zlata na tržištu.

4. Šta ako moj dečko nema pojma koja je veličina mog prstena?

Ne znate svoju tačnu veličinu? Možete doći da odredite veličinu i da se informacije prenesu vašem dragom. Ako imate prsten koji često nosite na levom domalom prstu, onda ga tajno ostavite na vidnom mestu kako bi ga vaš partner dobro proučio radi tačnog upoređivanja veličine i kupovine vereničkog prstena.

5. Šta ako mi se ne sviđa verenički prsten sa dijamantom?

Zaista je sladak gest kada partner preuzme inicijativu da sam obavi kupovinu vereničkog prstena sa dijamantom. Međutim, ovaj potez može biti izuzetno rizičan iz različitih razloga, od pogrešne veličine do pogrešnog odabira stila.

Pa, šta radite kada se ovo desi? Kada ugledate prsten prvi put i ne dopadne vam se, ostavite da sve prenoći, jer mnoge mlade kažu da im se prsten nije dobao na prvi pogled ali su sutradan bile zaljubljene u njega. Uočite u njemu osobine koje vaš partner može imati prilikom kupovine. Međutim, ako vam se i dalje ne sviđa, onda je važno da kažete svom partneru da ne odgovara vašem ličnom stilu.

verenicki prsten sa dijamantom

Vereničko prstenje sa prirodnim dijamantima poznatih juveliriskih kuća, poput IDC, Moriah i Chopard, možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.