Ne postoji devojka na svetu koja ne mašta o svom venčanju. Najdivnija haljina, osmeh voljenog i magična amtosfera – najlepši su opis koji svaka želi za svoj najvažniji dan u životu. Ipak, nemojte da zaboravite da vaša bajka počinje prstenom sa dijamantom.

Mali, a tako moćni komad nakita izmamiće osmeh vaše voljene kad god ga pogleda. Čak ni slučajni prolaznici ne mogu ostati ravnodušni pred očaravajućim sjajem dijamanata. Simbol večne ljubavi ima jedinstveni izgled, te kao što je svaka romantična priča posebna, tako je i svaki verenički prsten sa dijamantom unikat.

Kako odabrati dijamantski verenički prsten prema vrsti reza

S obzirom da rez određuje oblik otkrivamo vam kako da odaberete dijamantski verenički prsten prema vrsti reza.

Koji je najpopularniji rez za dijamantsko vereničko prstenje?

Dijamanti rezani u okruglom obliku su najčešći izbor za verenički prsten. Što potvrđuju i istraživanja. Više od 70 odsto dijamanata na vereničkom prstenu je okruglog oblika.

Savršenom ravnotežom proporcija i simetrije pružaju otmeni sjaj kakav po mišljenju mnogih nemaju drugi oblici. Zbog klasične lepote namenjeni su tradicionalnim nevestama.

Kako odabrati dijamantski verenički prsten prema vrsti reza

Drugi na listi kada je u pitanju dijamantski verenički prsten prema vrsti reza jeste ovalni. Karakteriše ga konusni oblik sa zaobljenim vrhom koji ima moć da prste učini dužim. Može se pohvaliti prefinjenijim dizajnom u odnosu na okrugli oblik, te ga rado biraju devojke koje vole da u svoj klasični stil ponekad unesu trendi komade.

Imajte u vidu da ovalni rez izgleda bolje što je veći. Mada i oreol dijamanata oko centralnog ovalnog stvoriće zadivljujući efekat.

Dijamantsko prstenje za savremene princeza

Za dame koje žele da njihov dijamantski prsten nosi epitet kraljevski pravi izbor je markiz rez. Poznat i pod imenom “navette” ovaj oblik donosi prelepu ljubavnu priču. Naime, u 18. veku francuski kralj Luj XV je naručio zlataru da napravi prsten sa dijamantom koji će imati oblik usana njegove ljubavnice. Tako je nastala prepoznatljiva forma sa zakrivljenim stranama i šiljastim krajevima.

 

Zahvaljujući svom duguljastom stilu ne samo da stvara iluziju veće veličine, već važi za najsofisticiraniji oblik među dijamantima, te ne čudi što često krasi verenički prsten sa dijamantom.

Kako odabrati dijamantski verenički prsten prema vrsti reza

U skladu sa art deco stilom koji je vladao 30-ih godina dijamanti su dobili novi oblik. Emerald rez je nastao da bi dočarao intenzitet zelene boje smaragda, ali zbog izuzetne graciozne forme vrlo brzo je postao omiljen među dijamantskim nakitom.

U osnovi pravougaon, ovaj rez krase čiste, ravne linije koje daju dubinu dijamantu. Ujedno, naglašavaju njegovu vrednost, jer se emerald oblik može postići samo na dijamantima visokog kvaliteta.

Romantični dijamantski verenički prsten prema vrsti reza

Sinonim za romantiku, definitivno, je prsten sa dijamantom srcolikog oblika. Glamuroznog izgleda oni laskaju ženskoj ruci, iznova vas podsećajući na večnu ljubav.

Kako je u pitanju složeni dizajn, proces rezanja je kompleksniji, te ovo vereničko prstenje ima i višu vrednost. Takođe, na vrednost utiče i veličina, jer za jasni oblik srca neophodni su i veći dijamanti.

Kako odabrati dijamantski verenički prsten prema vrsti reza

Poznat i kao suza, dijamant u obliku kruške predstavlja spoj ovalnog imarkiz reza. Sofisticiran arhitektonski oblik sa šiljastim vrhom koji se proteže do punog, zaobljenog dna ostavlja dramatičan efekat gde god se pojavi.

“Kruška” rez je inspirisan dijamantskim stilovima iz 15. veka, te je odličan izbor za dame koje neguju vintage look.