Dijamantski prsten sa topazom san je mnogih devojaka.

Planiranje veridbe nije nimalo jednostavan zadatak. Počev od izbora mesta, pa do reči – svaki detalj mora biti savršen kako biste svojoj voljenoj pripredili bajkovit događaj koji će zauvek pamtiti. Ipak, prva i najvažnija stvar jeste izbor vereničkog prstena.

Tradicionalno, prsten sa dijamantom je najbolja opcija za veridbu. Svojim blistavim sjajem i neverovatnom strukturom nikog ne ostavljaju ravnodušnim, dok luksuz koji donosi opravdano ga stavlja u najprestižniji komad nakita.

Međutim, poslednjih godina trendovi u juvelirstvu diktiraju nove forme, nove oblike, pa i sasvim nove kombinacije dragog kamenja. Jedan od njih jeste magični spoj dijamanta i topaza.

Zašto je dijamantski prsten sa topazom popularan među budućim nevestama otkriva vam u ovom blogu Maestro Jewelers.

Dragi kamen neverotne lepote, ali i simbolike

Topaz je silikatni mineral aluminijuma i fluora. Naziv potiče od imena grčkog ostrva „Topazios“ koje se nalazi u Crvenom moru. U bukvalnom prevodu sa starogrčkog topaz znači „tražiti“, što siguriše na retkost ovog dragog kamena.

Dijamantski prsten sa topazom

Kao jedan od najtvrđih prirodnih minerala zauzima visoku vrednost na Mohsovoj skali tvrdoće – 8. Takođe, poseduje specifičnu gustinu i relativno nizak indeks prelamanja, što mu daje intenzivnu boju.

Topaz od davnina donosi izuzetnu simboliku. Tako su Stari Grci verovali da će im dati snagu, te su često nosili talismane od topaza u borbi. Rimljani su smatrali da topaz pruža zaštitu od opasnosti tokom putovanja. Dok je u Rusiji važio za kraljevski dragulj, jer je bio omiljen među plemstvom.

Kao nakit, topaz je simbolizovao srećan život, lepotu i oproštenje, te ne čudi što je dijamantski prsten sa topazom još u davna vremena bio omiljen među pripadnicama lepšeg pola.

Impresivni kolorit koji osvaja

Ono što dijamantski prsten sa topazom čini posebni jeste bogatstvo boja. Naime, ovaj mineral je u svom prirodnom stanju bezbojan, ponekad sa sivkastim odsjajem. Zahvaljujući različitim česticama koje se sakupljaju tokom formiranja dobija obilje boja.

Dijamantski prsten sa topazom

Počev od zelene, žute i narandžaste, preko plavih i zelenih tonova, pa do crvene, roze i ljubičaste nijanse – vrlo lako ćete pronaći svoju omiljenu boju. Zbog raznolikog kolorita topaz može biti povoljnija, a odlična zamena za verenički prsten sa žutim dijamantom ili prstenom sa rubinom.

Dijamantski prsten sa topazom

Posebnu pažnju privlači „Carski topaz“ koji ima karakterističnu smeđkasto crvenu nijansu i važi za najvredniji u svojoj grupi. Dok je za dijamantski verenički prsten najpopularniji plavi topaz. Plava boja je najređa u prirodi, te će vaš verenički prsten sa dijamantima i topazom biti jedinstven.

S obzirom da ga je veoma teško naći, nije redak slučaj da se plavi topaz dobija specijalnim procesom zračenje bezbojnog. Ipak, to ne umanjuje njegovu vrednost, a ni lepotu.

Kako izabrati dijamantski prsten sa topazom?

Plavi topaz je poznat po svojoj umirujućoj nijansi, te savršeno pristaje svakoj odevnoj kombinaciji. Svojom otmenom bojom daće dozu glamura elegantnoj odeći, dok će svakodnevni, poslovni outfit podići na viši nivo.

Dijamantski prsten sa topazom

Pre nego što krenete u odabir vereničkog prstena sa plavim topazom morate znati da i u ovoj boji postoje različite nijanse. Većina ovog dragog kamenja spada u jednu od tri kategorije. Nebesko plavi topaz odlikuje nežni, svetloplavi ton i jedina je nijansa plavog topaza koja se prirodno javlja.

Dijamantski prsten sa topazom

Švajcarski plavi topaz se može pohvaliti živopisnom bojom koja privlači poglede gde god se pojavite, dok londonski plavi topaz krasi bogata, sofisticirana tamnoplava nijansa.

Kako je topaz pristupačniji od drugog dragog kamenja u boji vaš verenički prsten sa dijamantom može imati zadivljujući dizajn, koji duguje veličini ovog plavog minerala. Zbog toga je veoma važno da odredite odgovarajući rez koji će naglasiti njegovu fascinantnu kristalnu strukturu.

Stručnjaci savetuju da za damu klasičnog stila izaberete topaz okruglog i ovalnog oblika koji je sinonim za vanrevremensku prefinjenost. Za one koje žele da nakit ima upečatljiviji efekat pravo rešenje jeste kruška ili smaragdni rez koji nude jedinstven i elegantan izgled.

Prsten sa topazom i prirodnim dijamantima čuvenih juvelirskih kuća možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.