Nakit sa dragim kamenjem u boji jedan je od vodećih trendova u juvelirstvu ove godine.

Počev od čuvenog „Toi et Moi“, vereničkog prstena sa dijamantom i safirom, koji je Napoleon poklonio svojoj voljenoj Žozefini, pa do raskošne Chopard ogrlice ukrašene dijamantima i smaragdima koju je Sofija Karson ponela na poslednjoj dodeli Oskara – drago kamenje u boji fascinira svet vekovima.

Tajna njegove popularnosti krije se u mogućnosti da na jedinstveni način pokažete svoju individualnost. Sigurno će se svi složiti da je dijamantski nakit vanvremenski simbol luskuza i moći, ali impresivni kolorit koji donose komadi sa dragim kamenje u boji, zaista, će učiniti da se izdvojite od drugih.

Sa preko 200 različitih vrsta i još više nijansi vrlo lako ćete pronaći svoju omiljenu boju koja će savršeno dopuni vaš stajling, te pokazati istančan modni ukus.

Ono što posebno privlači pažnju jeste činjenica da nakit sa dragim kamenjem u boji nosi ogromnu simboliku. Svaki dragulj ima svoje značenje, i baš svaki priča posebnu istorijsku priču koja će vas opčiniti.

Koji je najcenjeniji nakit sa dragim kamenjem u boji otkriva vam u ovom blogu Maestro Jewelers.

Kraljevsko drago kamenje

Safiri su jedno od najzanimljivijih dragog kamenja na svetu. Svojom prepoznatljivom bogatom plavom nijansom nikog ne ostavljaju ravnodušnim, te stručnjaci ističu da je upravo ona „krivac“ za njihovo ime, jer potiče od grčke reči „sappheiros“ što znači plav. Ipak, sa ovim mišljenjem se ne slažu svi. Postoje i oni koji smatraju da ime dolazi iz hebrejskog ili staropersijskog jezika, a u prevodu je „voljen od Saturna“. Ovakav stav potiče iz predanja da je safir pod uticajem planete Saturn.

Nakit sa dragim kamenjem u boji

Bez obzira odakle dolazi ime, jedno je sigurno – safiri se vezuju sa romantikom, ali i otmenošću dostojnom kraljeva. Imajući ovo u vidu ne čudi što je prsten sa safirom danas najtraženiji za veridbu, pored dijamantskog vereničkog prstenja.

Nakit sa dragim kamenjem u boji

Iako mnogi ljudi misle da su safiri isključivo plave boje, zapravo, oni dolaze u sjajnom nizu drugih boja, uključujući ružičastu, narandžastu, žutu, zelenu, ljubičastu, pa i sivu i braon.

Nakit sa dragim kamenjem u boji

S obzirom da pripadaju porodici korunda, safiri se mogu pohvaliti izvanrednom tvrdoćom, te na Mohsovoj skali zauzimaju 9. mesto. Zahvaljujući velikoj izdržljivost odličan su izbor i za minđuše koje ćete često nositi.

Nakit sa dragim kamenjem u boji koje je sinonim za eleganciju

Smaragdi evociraju luksuz i prefinjenost na način na koji možda nijedan drugi dragi kamen ne čini. Naziv potiče od grčke reči „smaragdos“, koja u prevodu znači „zeleni kamen“, čime je ukazana očaravajuća boja ovog kamena. Naime, smaragdi mogu biti u širokom rasponu zelene – od svetle, pa do intenzivne bogate nijanse.

Nakit sa dragim kamenjem u boji

Tokom istorije, dijamantski nakit sa smaragdom nosile su Kleopatra, Elizabet Tejlor i kraljica Elizabeta, a u modernom dobu na modnu scenu vratila ga je Anđelina Džoli kada je 2009. godine na dodeli Oskara ponela prelepe minđuše sa smaragdom.

Nakit sa dragim kamenjem u boji

Smaragdi nisu tako čvrsti kao safiri i rubini, ali ipak na Mohsovoj skali zauzimaju visoku ocenu – 8. Ipak, ono što ih čini posebnim jeste jedinstveni rez koji je stvoren da bi naglasio lepotu ovog kamena. Krasi ga izdužena forma sa stepenastim fasetiranjem tako da daje impozantni izgled nakitu.

Nakit sa vatrenim dragim kamenjem

U drevnim istočnim kulturama, rubin je bio slavljen kao „kralj dragog kamenja“. Ovakva titula i danas mu odgovara, jer su prirodni rubini toliko vredni da često zahtevaju višu cenu po karatu čak i od najbesprekornijih dijamanata.

Nakit sa dragim kamenjem u boji

Baš poput smaragda, crvena boja dostupna je u različitom intenzitetu – od duboke, tamno crvena sa primesama plave, preko jarko crvene, pa do ružičasto crvene ili ljubičasto crvene nijanse. Kako se crvena boja oduvek vezuje za ljubav i strast, rubin od davnina predstavlja simbol ljubavi, te je danas prsten sa ovim dragim kamenom čest izbor za veridbu. Tome doprinosi i stara legenda prema kojoj rubin ima i zaštitnu ulogu. Prema njoj smatra se da će kamen promeniti svoju boju ukoliko ženi koja ga nosi preti neka opasnost.

Nakit sa dragim kamenjem u boji

Na Mohsovoj skali zauzimaju visoko 9. mesto, tako da se dijamantski nakit sa rubinom opravdano smatra spojem 2 najizdržljivija skupocena kamena.

Nakit sa dragim kamenjem u boji

Nakit sa dragim kamenjem u boji možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.