Verenički prsten sa dijamantom baget reza san je mnogih žena.

Sigurni smo da ne postoji devojka na svetu koja nije maštala o svom venčanju. Bez obzira da li se ono odigrava na egzotičnoj peščanoj plaži ili u eksluzivnom restoranu – ovaj dan je ispunjen romantikom i najdivnijim osećanjima. Ipak, nemojte da zaboravite da uvod u ovu bajku predstavlja prsten sa dijamantom.

Upravo ovaj komad nakita ima moć da vam srce jače zatreperi, podsećajući vas, pri svakom pogledu, iznova na jačinu ljubavi koju negujete vi i vaš dragi. Ujedno, čini prestižni simbol koji će svakoj odevnoj kombinaciji dati dašak luksuza.

Imajući ovo u vidu ne čudi što su muškarci na slatkim mukama kada krenu u potragu za savršenim dijamantskim prstenom za svoju voljenu. Da bi vam olakšali izbor predstavljamo vam verenički prsten sa dijamantom baget reza.

Kada su se pojavili dijamanti baget reza?

Reč baget mnoge asocira na poznati francuski hleb. Međutim, rez nije dobio ime po njemu. Naziv potiče od francuske reči „baguette“, što u prevodu znači „štap“. Ovim je i oslikana forma samog reza koji se pojavio početkom 20. veka.

Verenički prsten sa dijamantom baget reza

Razvoj Art Deco pravca u slikarstvu tokom 20-ih i 30-ih godina promenio je mnoga polja umetnosti. Kako izrada finog dijamantskog nakita spada u prava remek dela, razvijeni su i novi trendovi, pa i oblici za vereničko prstenje sa dijamantom. Jedan od njih je baget.

Verenički prsten sa dijamantom baget reza

Zahvaljujući izduženoj geometrijskoj strukturi ovaj rez krasi prefinjena elegancija koja daje otmeni izgled, te su juveliri širom sveta počeli da koriste baget rez kao centralnu tačku u prstenu.

Popularnost je nastavljena i u narednim decenijama. Poslednjih godina posebno privlači pažnju, jer sve veći broj dama umesto klasičnog prstena sa ogruglim dijamantom želi model jedinstvene forme.

Po čemu je poseban verenički prsten sa dijamantom baget reza?

Baget dijamanti imaju izdužen, pravougaoni oblik. Mada mogu biti i kvadratni ili suženi. Zbog svojih paralelnih faseta, podsećaju na stepenice kada ih pogledate odozgo, te zajedno sa emerald i ašerom rezom, pripadaju dijamantima stepenastog sečenja.

Verenički prsten sa dijamantom baget reza

Graciozna forma je postignuta velikom razlikom u odnosu stranica, koja se kreće od 3:1 do čak 5:1. Time je stvorena i zapanjujuća refleksija, te će vaš verenički prsten sa dijamantom baget reza privući pažnju gde god se pojavite.

 

Za razliku od prstena sa brilijantom koji ima 58 faseta, dijamanti baget reza imaju samo 14, ali to ne umanjuje njihovu lepotu i sjaj. Dodatni šarm donose uglovi pod pravim uglom, dok su kod emerald reza oni zaobljeni.

Da li se baget dijamanti mogu kombinovati sa drugim oblicima?

Baget dijamanti su minimalistički i suptilniji od drugih, te se često koriste kao bočno kamenje. Odnosno, da naglase središnji kamen na prstenu. Čak i sa dijamantima okruglog i ovalnog oblika se odlično slažu. Svojim sofisticiranim dizajnom prate njihovu formu.

Verenički prsten sa dijamantom baget reza

Savršeni su dodatak vereničkom prstenu sa žutim dijamantom, pa i drugim dragim kamenjem u boji, poput safira i rubina, pojačavajući njihov kolorit. S obzirom da često dolaze u manjim veličinama, srećemo ih i na burmama sa dijamantima.

Drage dame, neka nova godina započne novim poglavljem u vašem životu. Posetite Maestro Jewelers, gde vas čeka vaš verenički prsten sa dijamantom.