Prsten sa prirodnim dijamantima je dijamantski nakit koji svaka žena treba da ima.

Veridba je najlepši događaj u životu mladog para. Nestrpljenje dok vaša draga otvara elegantnu kutijicu i sjaj u njenim očima kada ugleda prelepi verenički prsten sa dijamantom ni sa čim se ne mogu uporediti.

Međutim, potraga za pravim prstenom nije nimalo lak zadatak. U mnoštvu očaravajućih oblika, vodećih trendova i dragog kamenja u boji treba izabrati samo jedan, onaj pravi koji će vašu voljenu ostaviti bez reči. Izbor dodatno otežava činjenica da na svetu postoje ne samo prirodni, već i dijamanti koji su napravljeni u laboratoriji.

Šta su prirodni, a šta laboratorijski dijamanti?

Pre nego što donesete odluku da li želite da kupite prsten sa prirodnim dijamantima ili laboratorijskim morate znati razliku u nastanku.

Prsten sa prirodnim dijamantima

Prirodni dijamanti su formirani daleko ispod površine Zemlje. Milijarde godina intenzivne toplote i pritiska uticale su da se ugljenik preuredi na atomskom nivou i poprimi čvrsti oblik dijamanta.

Za razliku od prirodnih, laboratorijski dijamanti nastaju u strogo kontrolisanim uslovima. Struktura od čistog ugljenika predstavlja osnovu za dobijanje dijamanta. Zajedno sa veoma tankim komadom dijamanta stavlja se u vakuum, tako da se ugljenik postepeno topi, a zatim kristalizuje oko dijamantskog semena. Kada dijamant „poraste“ u ovoj komori, biće spreman za sečenje i poliranje, baš kao prirodni dijamant.

Prsten sa prirodnim dijamantima

S obzirom da su dijamanti uzgojeni u laboratoriji anatomski identični prirodnim Maestro Jewelers vam otkriva zašto je prsten sa prirodnim dijamantima najbolji izbor za veridbu.

Prestižni dijamantski nakit

Prirodni dijamanti su veoma retki. Samo 30 odsto iskopanih mogu se upotrebiti za izradu nakita. Višemilenijumska istorija, retkost i ekstremna tvrdoća u kombinaciji sa neverovatnom jasnoćom daju visoku vrednost koja traje. Upravo zato prsten sa prirodnim dijamantima predstavlja jedinstveni simbol ljubavi i posvećenosti.

Prsten sa prirodnim dijamantima

Ne samo da nikada ne izlazi iz mode, već ovaj komad nakita i nakon više decenija ima podjednaku lepotu i očaravajući sjaj, baš kao na dan kada ste ga kupili, te opravdava izraz „Dijamanti su večni“. Zahvaljujući tome neretko čini deo porodičnog nasleđa, koje krasi izuzetna sentimentalna vrednost.

Prsten sa prirodnim dijamantima

Za razliku od prirodnih, verenički prsten sa dijamantom nastalim u veštačkim uslovima ne poseduje dugu istoriju, niti može da vam donose porodičnu priču vrednu uspomena. Iako se vrhunski komadi ne mogu golim okom razlikovati od prirodnih postoji opasnost da vremenom poprime tamnu, žutu ili braon boju, te je njihova vrednost znatno niža. Takođe osobenost i kvalitet koje karakterišu svaki prirodni dijamant ne može se nigde drugde pronaći, niti se može ponovo stvoriti u laboratoriji.

Prirodni dijamanti su ekološki održivi

Zvuči neverovatno, ali zapravo su prirodni dijamanti “eco friendly“, a ne laboratorijski.

Prsten sa prirodnim dijamantima

Razlog tome leži u činjenici da je za ogromnu toplotu i pritisak, koje je priroda koristila godinama da napravi svoje dijamante, potrebna velika količina energije. Ona se dobija sagorevanjem fosilnih goriva. U tom procesu se oslobađa sumpor, azot i vodonik, koji dospevaju u vazduh i zagađaju ga.

Dodatni problem predstavlja i iskorišćenost radne snage. Naime, većina dijamanata uzgojenih u laboratoriji proizvodi u Aziji, gde je radni sat veoma mali, a neretko su deca zapošljena.

Prsten sa prirodnim dijamantima predstavlja investiciju

Ako želite da kupite remek delo nosive umetnosti, koje simbolizuje vaša najdublja osećanja prema drugoj osobi, kupite prsten sa prirodnim dijamantima. Jedino na taj način vaše investiranje u dijamante je isplativo.

Prsten sa prirodnim dijamantima

Prirodni dijamanti zadržavaju svoju vrednost tokom godina. Nasuprot njima laboratorijski proizvedeni vremenom gube vrednost. Tome je doprineo stalni razvoj proizvodne tehnike koja omogućava da se neograničeno repliciraju, te im je oduzet epitet retkosti koju imaju prirodni dijamanti. Samim tim ne poseduju ni status elitnog luksuznog askesoara.

Prilikom prodaje laboratorijski dijamanti imaju veoma malu cenu. Stručnjaci ističu da ćete dobiti samo jedan peni na dolar koji ste dali prilikom kupovine. Sa prirodnim dijamantima ovaj problem ne postoji, jer njihova vrednost ne opada.

Prsten sa prirodnim dijamantima

Vereničko prstenje sa prirodnim dijamantima svetskih brendova možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers. Svi dijamanti su sa sertfikatom, koji pruža potvrdu autentičnosti i kvaliteta.