Nakit sa dijamantima predstavlja prestiž među aksesoarima.

Retki i fascinantni, misteriozni i magični, dijamanti su od davnina budili najdublje emocije. Sam naziv dočarava hiljadu lepih slika, dragocenih uspomena i svetlucavih trenutaka. Dok svojim jedinstvenim sjajem i očaravajućom lepotom privlače pažnju, te su opravdano cenjeni vekovima.

Nakit sa dijamantima

Koliko moći imaju najbolje opisuje Plinije. Ovaj rimski naučnik i pisac je još u 1. veku u svojim zapisima naveo da su: „Dijamanti najvredniji ne samo od svih dragih kamenja, već od svih stvari na ovom svetu“.

Nakit sa dijamantima

Bez obzira da li su minđuše sa dijamantima obavezni detalj u vašem stajlingu ili je ogrlica sa dijamantski priveskom vaš omiljeni aksesoar, jedno je sigurno – svaki komad dijamantskog nakita ima jedinstvenu priču i unikatne karakteristike, baš poput osobe koje ga nosi. I baš svaki čini da se osećate posebno, dajući vašem stilu dozu glamura.

Međutim, sa mnoštvom opcija, trendova i stilova koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim izbor pravog nakita sa dijamantima, zaista, deluje poput potrage za srodnom dušom.

Nakit sa dijamantima je vrhunski simbol ljubavi

Pre nego što krenete u razmatranje faktora koji su važni pri kupovini dijamanata, poželjno je da znate kako su postali simbol ljubavi u današnjem svetu.

Nakit sa dijamantima

Još su Stari Rimljani i Grci verovali da su dijamanti suze bogova ili fragmenti zvezda koje su pale sa neba. Takođe, verovali su da je Kupidon koristio strelu sa dijamantskom glavom, koja će kada pogodi metu izazvati osećanja večne ljubavi. U skladu sa tim verenički prsten sa dijamantom se od davnina smatrao najboljim izborom za izabranicu kojoj će pokloniti svoju večnu ljubav. Mada su mnogi mišljenja da nije samo on izraz ljubavi, već ste sa svakim komadom ovog skupocenog nakita povezani zauvek, baš kao što vas veže neraskidiva veza sa voljenom osobom.

Nakit sa dijamantima

Kao znak bogatstva i raskoši, nakit sa dijamantima govori jezikom koji svi razumeju, prenoseći najdivniji izraz ljubavi, zahvalnosti i poštovanja.

Kako izabrati nakit sa dijamantima?

Čak i početnici u juvelirstvu dobro znaju koje su 4 karakteristike najvažnije za određivanje vrednosti dijamanata. 4C, kako se nazivaju, su karat, jasnoća, rez i boja.

Ipak, pri izboru nakita sa dijamantima treba uzeti u obzir i niz drugih. Jedan od njih je oblik. Dijamanti dolaze u različitim oblicima. Okrugli briljantni je najčešći i najvredniji oblik. Njihova tajna se krija u besprekornoj formi koja pruža najviše sjaja.

Nakit sa dijamantima

Preostali dijamantski oblici nazivaju se fancy oblici. Neki od njih, poput markiza, kruške i srca, zapravo, su modifikacije okruglog oblika, dok kvadratni i pravougaoni oblici, uključujući i ašer, spadaju u stepenaste.

Nakit sa dijamantima

Druga važna karakteristika jeste fluorescencija. Mali deo, otprilike 25-30 odsto, dijamanata daje slab plavi sjaj kada su izloženi UV zracima na sunčevoj svetlosti. Iako je fluorescenciju dijamanta teško videti golim okom, u nekim prilikama, previše fluorescencije čini da dijamant izgleda maglovito.

Nakit sa dijamantima

Svakako ne treba zaboraviti i činjenicu da moraju biti svi dijamanti sa sertifikatom. Jedino na taj način možete biti sigurni ne samo u autentičnost dragog kamenja, već i znati tačno kakav nakit posedujete.

Kako održavati nakit sa dijamantima?

Iako su dijamanti najtvrđe drago kamenje, ipak se mogu oštetiti ukoliko ne vodite računa. Da bi vaš nakit sa dijamantima sačuvao lepotu kao prvog dana stručnjaci savetuju da ga nikako ne čuvate sa drugim komadima, jer dijamanti mogu da izgrebu drugi nakit i jedni druge.

Nakit sa dijamantima

Najbolje je da bude odložen u svom originalnom pakovanju. Ukoliko ipak odlučite da ga držite u kutiji sa nakitom obavezno birajte model koji ima pregrade obložene mekanom tkaninom kako biste svaki komad zasebno mogli da smestite u nju.

Nakit sa dijamantima

Nikako nemojte da nosite dijamantski nakit kada radite neki fizički posao, a naročito ako koristite hlorni izbeljivač ili neku drugu hemikalija. Zbog toga nije poželjno da sa njim plivate u bazenu.

Pravilno čišćenje je važan korak u očuvanju. Dovoljno je da umočite svoj nakit u vodu u koju ste sipali blagi deterdžent i da mekom četkicom za zube uklonite svu prljavštinu. Imajte u vidu da ovu četkicu treba da koristite samo za čišćenje nakita sa dijamantima i ničeg drugog. Za detaljno čišćenje neophodno je da jednom godišnje posetite svog juvelira.

Nakit sa dijamantima

Kako sačuvati dijamantski nakit na letu avionom

Letovi avionom mogu biti stresni, posebno ako putujete sa vrednim dijamantskim nakitom. Evo nekoliko korisnih saveta kako biste osigurali da vaš nakit ostane siguran i zaštićen tokom leta:

  1. Nosite nakit sa sobom u ručnom prtljagu: Nikada nemojte ostavljati dijamantski nakit u čekiranom prtljagu, već ga uvek nosite u ručnom prtljagu. Ukoliko automobil ostavljate na parkingu na aerodromu svoj nakit uvek držite uz sebe dok ne krenete sa ukrcavanjem.
  2. Upotrebite zaštitne kutije ili kesice: Dijamantski nakit čuvajte u zaštitnim kutijama ili mekanim kesicama kako biste izbegli ogrebotine i oštećenja.
  3. Osigurajte svoj nakit: Pre leta proverite da li je vaš dijamantski nakit osiguran i obavestite osiguravajuću kuću o vašoj nameri da putujete avionom sa nakitom.
  4. Budite diskretni: Nemojte privlačiti pažnju na svoj nakit kako biste smanjili rizik od krađe.

Dijamantski nakit koji svaka žena treba da ima čeka vas u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.