Dijamantski nakit sa turmalinom je jedan od glavnih trendova ove godine.

Turmalin je vrsta kristalnog silikata. Formira se u okruženjima bogatim vlagom na prostoru Evrope, Azije, Afrike, Australije i Severne Amerike.

Naziv potiče od singalske reči „turamali“, što u prevodu znači „mešani dragulji“. Upravo ime ukazuje na bogatstvo boja po kojima se ovaj kamen izdvaja od drugih u juvelirstvu.

Dijamantski nakit sa turmalinom ima dugu istoriju

Turmalin je poznat više od 3 milenijuma. Koristili su ga još Stari Egipćani, koji su verovali da je ovo kamenje dobilo svoje neverovatne boje prolaskom kroz dugu dok je nastajalo u zemlji.

Dijamantski nakit sa turmalinom

Iako ima dugu istoriju u juvelirstvu, baš kao i dijamanti, zvanično je otkriven krajem 17. veka. Naime, holandski trgovci su na zapadnoj obale Italije, tačnije na ostrvu Elba, pronašli kamenje intenzivne zelene boje za koje su verovali da su smaragdi. Dva veka kasnije, sa napretkom gemologije, utvrđeno je da je u pitanju posebni mineral, koji pokazuje piroelektričnu sposobnost.

Prema legendi deca su se igrala šarenim kamenčićima kada su uočila da oni privlače komadiće pepela i slame kao što magnet privlači metal. Ovo je navelo naučnike na istraživanje i testiranja, te su došli do zaključka da mnoštvo vrsta dragulja ima ta svojstva. Tek mnogo godina kasnije otkriveno je da tu sposobnost ima turmalin, koji dolazi u različitim bojama.

Dijamantski nakit sa turmalinom

Za popularnost turmalina u svetu juvelirstva zaslužna je kineska carica. Tz’u Hsi je bila zadivljena različitim nijansama ovog kamena, te je naredila da se uveze u velikim količinama i od njega naprave različiti komadi nakita, ali i ukrasnih predmeta.

Dijamantski nakit sa turmalinom pruža neverovatne mogućnosti u dizajnu

Verovali ili ne, turmalini se mogu naći u bilo kojoj boji – počev od bogate plave i zelene, preko jarke narandžaste, žute i crvene, pa do nežne ružičaste. Sreću se čak i u crnoj boji. Ne samo da dolaze u svim mogućim bojama, već imaju i više nijansi jedne iste boje.

Dijamantski nakit sa turmalinom

Za razliku od drugog dragog kamenja u boji, turmalin može biti dvobojan, pa čak i trobojan. To znači da možete pronaći više od jedne boje unutar istog kamena. Ponekad će biti zonirane u određenim oblastima unutar dragog kamena, dok se kod nekih uočavaju pri posmatranju pod različitim uglovima. Ova igra boja donosi očaravajuće forme u juvelirstvu. Spojeni sa vanvremenskim dijamantima pokazuju svu svoju raskoš kolorita, unoseći živost u svaki stajling. Ujedno, ovaj luksuzni detalj ima moć da predstavi vaš besprekorni stil u najboljem svetlu.

Dijamantski nakit sa turmalinom

Zeleni turmalin je često čist za oči i bez vidljivih inkluzija. Takođe je poznat kao verdalit. Posebnu grupu čine hromirani. Krasi ih jača zelena nijansa koja potiče od elementa hroma. Ova vrsta je veoma retka, te predstavlja pravi prestiž, baš kao dijamantski nakit sa smaragdom. Zbog posebne nijanse kamena, hromirani turmalini zahtevaju stručno sečenje kako bi se osiguralo da ne izgledaju previše tamno.

Plavi turmalin, tj. indikolit ima duboku, bogatu boju. Pri čemu su prozirne vrste vrednije, jer su ređe. Većina poseduje zelene sekundarne tonove, koji se mogu ukloniti posebnim tretmanom.

Dijamantski nakit sa turmalinom

Najtraženiji je, definitivno, dijamantski nakit sa turmalinom ružičaste boje. Svojom nežnom, a opet impresivnom nijansom nikog ne ostavlja ravnodušnim. S obzirom da se kreće u širokom rasponu tonova, tamnije nijanse često su zamena za dijamantski nakit sa rubinom.

Kanarski tirmalin je tako nazvan zbog svoje živopisne žute boje, poput ptice kanarinca. Uglavnom se nalazi u manjim veličinama, u proseku oko jedan ili dva karata. Izuzetno su retki i jedna su od vrednijih vrsta turmalina.

Kako izabrati dijamantski nakit sa turmalinom?

Rez dragog kamena ima važnu ulogu, jer doprinosi njegovoj lepoti.

Dijamantski nakit sa turmalinom

Kristali turmalina obično imaju izduženi oblik, te su ovalni rezovi najbolji izbor za prsten sa dijamantom i turmalinom. Kod dijamantske ogrlice sa turmalinom stručnjaci savetuju ovalni rez, jer će stvoriti impresivniji efekat u privesku. Dok su posebno dugi i tanki kristali odlični za baget rezove.

Dijamantski nakit sa turmalinom

Dijamantski nakit sa turmalinom, kao i dijamantsko vereničko prstenje, možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers. Svo naše drago kamenje i dijamanti su sa sertifikatom koji garantuje kvalitet.