Dijamantske burme su najvažniji dijamantski nakit u životu svake žene.

Iako verenički prsten sa dijamantom privlači najviše pažnje, burme su, zapravo, glavni prikaz emocionalne veze koja postoji između dvoje ljudi koji su odlučili da provedu ostatak života zajedno. Kao univerzalni simbol ljubavi, posvećenosti i poštovanja, krasi ih nestvarna romantika koja iznova podseća na veliki dan u životu.

Kada su se pojavile dijamantske burme?

Tradicija nošenja burme ima dugu i fascinantnu istoriju koja datira hiljadama godina unazad. Prvi podaci o ovom nakitu dolaze iz Egipta. Naime, stari Egipćani su verovali da postoji vena koja ide od domalog prsta leve ruke direktno do srca. Bila je poznata pod nazivom „vena amoris“, tj. „vena ljubavi“, te je nošenje prstena na ovom prstu označavalo ljubav i posvećenost koji dolaze pravo iz srca.

Stari Rimljani su, takođe, usvojili tradiciju nošenja venčanog prstena na 4. prstu leve ruke. Ne samo da je prsten predstavljao neraskidivu vezu između dvoje ljudi, već je imao zadatak da pokaže da je žena udata, te da pripada svom mužu. U početku, burme su izrađivane od gvožđa, da bi vremenom bile zamenjene zlatom, jer se ovaj plemeniti metal smatrao značajnijim simbolom braka.

Dijamantske burme

Viktorijanska era donela je prekretnicu u bridal svetu. Naime, u to doba na burme počinje da se gleda kao na simbol bogatstva i društvenog statusa, te je njihova izrada postala složenija, sa mnoštvom detalja, uključujući i ukrase od dragog kamenja. Upravo tada su se pojavile prve dijamantske burme. Ipak, pravu popularnost stekle su u 20. veku, kada su, zajedno sa prstenom sa dijamantom, postale savršeni par na ruci svih žena.

Kako izabrati burme sa dijamantima?

Postoji nekoliko karakteristika koje imaju važnu ulogu pri izboru dijamantske burme. Prva jeste odluka o plemanitom metalu.

Dijamantske burme

Mladenci širom sveta najčešće biraju burme od belog zlata. Ne samo da ih krasi prefinjen sjaj, već belo zlato ima moć da naglasi lepotu dragog kamenje. Za tradicionalne neveste pravi izbor su dijamantske burme od žutog zlata, dok su modeli od ružičastog zlata poslednjih godina vodeći trend, te su namenjene urbanim nevestama.

Dijamantske burme

Iako većina devojaka vodi računa da boja zlata burme bude ista kao i vereničkog dijamantskog prstena, stručnjaci naglašavaju da se ne treba strogo pridržavati ovog pravila. Kombinovanje nakita različitog plemenitog metala uneće dozu sofisticiranog šika, a najlakši način da to postignete jeste spoj dva najvažnija prstena na vašoj ruci.

Druga karakateristika o kojoj treba voditi računa je oblik. U osnovi, sve burme se dele u 3 grupe prema obliku.

Dijamantske burme

Najtradicionalniji od svih je oblik slova D. Karakteriše ga ravna unutrašnjost i nežna kupolasta spoljašnjost, tako da poprečnim presekom ima izgled slova D. Zahvaljujući svojoj obloj strani ove burme imaju mekani sjaj, dok ravna unutrašnja strana obezbeđuje savršeno prianjanje prstu.

Za razliku od D-oblika, kod konkavnih burmi obe strane su oble, te pružaju otmeni izgled čitavom dizajnu. Ravni oblik donosi idealne ivice kako spolja, tako i iznutra sa perfektnom završnom obradom. Nenametljive, a opet glamurozne – ove verzije osvajaju pri prvom pogledu.

Dijamantske burme

Širina burme je još jedna važna karakteristika. Muškarci, obično, preferiraju burme od 4 do 7 mm širine, dok žene radije biraju tanje modele.

Dijamantske burme

Burme za venčanje najčešće su ukrašene nizom dijamanata, te opravdano nose status vanvremenske elegancije. Modele sa 2 ili više niza dijamanata odlikuje raskošni dizajn koji ostavlja zadivljajući efekat. Mada i burme sa jednim dijamantom ne treba zanemariti, jer predstavljaju pravi prestiž u bridal svetu.

Dijamantske burme

Burme sa dijamantima, kao i dijamantski nakit za venčanje, možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.