Dijamantski nakit kroz decenije pokazuje razvoj tokom različitih doba.

Bilo da je u pitanju verenički prsten sa dijamantom kao simbol večne romanse, raskošna ogrlica sa dijamantima koju ste nasledile od bake ili dijamantske minđuše bez kojih ne možete zamisliti dan, jedno je sigurno – nakit daje moćnu izjavu o vašem stilu. Ujedno, pruža mogućnost stvaranja originalnih kombinacija koji će vas izdvojiti od drugih.

Iako je svet juvelirstva ispunjen maštovitim, pa i inovativnim formama svako razdoblje ima svoj karakteristični potpis.

Dijamantski nakit kroz decenije

Kako je izgledao dijamantski nakit kroz decenije otkriva vam Maestro Jewelers.

Dijamantski nakit 40-ih

Sve je počelo sa sada već kultnim sloganom „A Diamond is Forever“. Upravo ova rečenica je dočaravala moć dijamanata, te ne čudi što su oni ušli na velika vrata u modu.

Oslikavajući glamur, luksuz, kao i trajnost dijamanti su se nosili u svakom komadu nakita koji se može zamisliti – počev od narukvica, pa do broševa, dok je prsten sa dijamantom okruglog reza postao tradicija za veridbu, te su ga sa nestrpljenjem očekivale devojke širom sveta.

Dijamantski nakit kroz decenije

Kako je Drugi svetski rat doveo do nedostatka platine, glavni plemeniti metal bilo je žuto zlato. Mada su izrađivani i komadi od belog zlata, koji su dodatno naglašavali blistavost dijamanata.

Dijamantski nakit 50-ih

Pedesete godine prošlog veka bile su poznate po svojoj sofisticiranijoj estetici. U skladu sa tim razvijali su se i juvelirski trendovi. Glavna uloga pripala je dijamantskom nakitu sa biserom.

Dijamantski nakit kroz decenije

Njihovoj popularnosti doprinela je čuvena Coco Chanel, kojoj je biserna ogrlica bila zaštitni znak. Takođe, junakinja sitkoma „Leave it to Beaver“, June Cleaver nosila ih je u svakoj prilici, a njen primer sledile su mnoge žene.

Dijamantski nakit kroz decenije

Nežni, prefinjeni biseri ukombinovani sa blistavim sjajem dijamanata bili su idealna pratnja maloj crnoj haljini. Zahvaljujući svojoj otmenoj eleganciji, dijamantske minđuše sa biserom podizale su svaki stajling na viši nivo, dok su ogrlice sa biserom pružale suptilnu dozu luksuza.

Dijamantski nakit 60-ih

Šezdesetih godina prošlog veka došlo je do dramatičnih promena u modi. Prema mišljenju mnogih stručnjaka dijamantski nakit kroz decenije je upravo u ovom periodu doživeo neverovatan preokret.

Dijamantski nakit kroz decenije

Kreatori su eksperimentisali sa novim materijalima i tehnikama. Uveden je i princeza rez dijamanta, a oblici nakita poprimili su smeliji, gotovo skulpturalni izgled. Posebno mesto zauzimao je nakit sa dragim kamenjem u boji.

Dijamantski nakit kroz decenije

Svojim složenim formama i intenzivnim koloritom unosili su živost, ostavljajući trag za sobom koji se pamti.

Dijamantski nakit 70-ih

Narednu deceniju obeležio je boho trend. Samim tim u prvi plan došli su ležerni krojevi, prozračne tkanine i cvetni motivi. Taj stil sledio je i nakit.

Dijamantski nakit kroz decenije

Dijamantske narukvice sa cvetnim elementima krasile su ženske zglobove, ističući gracioznost pokreta. Dok su slojevite dijamantske ogrlice bile must have svake dame sa stilom. Čak su i minđuše dobile ležerniju verziju, te su se mogli videti viseći modeli koji su savršeno dopunjavali svaku odevnu kombinaciju.

Dijamantski nakit kroz decenije

Osim dijamanata, veliku popularnost doživeli su obojeni kvarc, tirkiz i lapis lazuli.

Dijamantski nakit 80-ih

Disco stil, koji je započeo 70-ih, uticao je na nakit i u punk rock eri 80-ih. Svaki komad nakita bio je predimenzioniran, upečatljiv, dramatičan. Uz kožne jakne nosile su se ogromne alke. Zapravo, ove minđuše su bile toliko velike da su skoro dodirivale ramena, dok je drago kamenje jarkih boja pomagalo da se istaknu iznenađujući modni trendovi.

Dijamantski nakit kroz decenije

Za razliku od ranijih decenija, u kojima je vladala jasna podela među nakitom, 80-e su prepozantljive po neobičnim kombinacijama. Tako smo mogli videti bogate dijamantske ogrlice uparene sa bižuterijom. Narukvice sa dijamantima nošene su u paru. Naročito dijamantske tenis narukvice koje su postale svetski poznate u ovom periodu.

Dijamantski nakit 90-ih

Posmatrajući dijamantski nakit kroz decenije 90-e su bile veoma zanimljive. Od slatkih charm narukvica, preko diskretnih dijamantskih minđuša na klin, pa do svima dobro poznatih choker ogrlica – nakit je nosio zabavni vajb.

Dijamantski nakit kroz decenije

Početkom 21. veka zavladala je raznolikost u dijamantskom nakitu. Mnoštvo prelepih stilova, fascinantnih oblika i kombinacija omogućili su da svaka dama pronađe svoj omiljeni komad.

Dijamantski nakit kroz decenije

Najlepši dijamantski nakit čuvenih brendova, Chopard, Moriah i IDC, možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.