Dijamantski nakit sa klanitom je jedan od vodećih trendova u svetu juvelirstva.

Klanit je zapanjujući dragi kamen koji je poznat po svojoj jedinstvenoj plavoj boji i prirodnim prugama. U pitanju je mineral koji je nastao metamorfizmom sedimenata bogatih glinom. Jedna od najjedinstvenijih karakteristika je njegova anizotropna priroda. To znači da ima različita svojstva u različitim pravcima. Naime, kristalna struktura klanita je takva da se formira od izduženih, spljoštenih kristala koji su tipično lopatičastog ili tabelarnog oblika. Kada svetlost uđe u dragi kamen, ona se deli na dva različita zraka koji putuju različitim brzinama i u različitim pravcima, što dovodi do toga da klanit pokazuje različite boje i svojstva u zavisnosti od ugla svetlosti, te je veoma privlačan za izradu nakita.

Kada se pojavio dijamantski nakit sa klanitom?

Klanit je prvenstveno poznat po svojoj plavoj boji za koju su zaslužni gvožđe i titanijum unutar kristalne strukture. Intenzitet plave varira u zavisnosti od koncentracije ovih elemenata, te se može kretati od bledo plave nijanse, pa do tamne, bogate boje. Osim u plavoj, ovaj dragi kamen se može naći i u nijansama zelene, žute, sive, pa i crne boje. Ipak, plava je primarna, te po njoj nosi i naziv.

Dijamantski nakit sa klanitom

Ime potiče od grčke reči „kyanos“, što u prevodu znači „duboka plava“. U prošlosti bio je poznat, takođe, pod nazivom „disthene“, odnosno po starogrčkoj reči koja je značila „dve sile“ ili „dve snage“. Smatra se da se ovo odnosi na činjenicu da klanit ima dva pravca cepanja različite tvrdoće – jedan savršen, a drugi „dobro-neujednačen“.

Baš kao dijamanti, tako je i klanit fascinantan kamen sa bogatom istorijom i mnogim jedinstvenim svojstvima. Otkrio ga je 1789. godine nemački mineralog Abraham Gottlieb Werner. Međutim, tek u 20. veku dobio je zasluženo mesto u juvelirstvu.

Danas, dijamantski nakit sa klanitom predstavlja sinonim za prestiž, te ne čudi što ga rado nose mnoge poznate dame. Halle Berry, Sarah Jessica Parker, Brooke Burke, Katy Perry, Rosario Dawson – samo su neke od zvezda koje su svoje outfite stilizovale kombinacijom ovog dragog kamenja.

Po čemu je dijamantski nakit sa klanitom poseban?

Savršen spoj besprekornog sjaja dijamanata i očaravajuće plave boje klanita omogućava stvaranje pravih umetničkih dela nosive umetnosti. Dok dobijanje različitih boja na dnevnoj i veštačkoj svetlosti čini iluziju drugog nakita, dajući vašem stajlingu sasvim novi izgled.

Dijamantski nakit sa klanitom

Usled jedinstvene kristalne strukture klanit može da poprimi jarku boju kakvu ima akvamarin i plavi topaz, te je idealan za nakit sa dijamantima za leto. Sa druge strane, duboka boja koja podseća na kraljevsko plavu čini ovaj dragi kamen poželjnim kao dijamantsko vereničko prstenje, a neretko se koristi kao alternativa za prsten sa safirom.

Klanit se može pohvaliti ne samo prelepim bojama, već i izuzetnom čvrstinom. Na Mohsovoj skali tvrdoće se kreće od 5 do 7, te zajedno sa dijamantima, koji spadaju u najizdržljivije kamenje, čini odličnim za stvaranje nakita koji će trajati.

Dijamantski nakit sa klanitom je savršen za svaku priliku

Nakit sa dijamantima i klanitom pristaje svakoj dami, bez obzira na godine i modni stil. Njihova magična kombinacija u trenu će osvežiti i najjednostavniju garderobu, dajući joj dozu prefinjenog luksuza.

Dijamantski nakit sa klanitom

Za glamur sa crvenog tepiha dovoljno je da dodate dijamantske minđuše sa klanitom. Modernu estetiku u vašu poslovnu svakodnevnicu uneće ogrlica sa dijamantom i klanitom, dok razigrana plava boja pruža mogućnost kreiranja retro komada koji oslikavaju boemski duh, te ovaj nakit možete nositi i uz ležerni stil.

Dijamantski nakit sa klanitom

S obzirom da je klanit kamen horoskopskog znaka bika čini i odličan dijamantski nakit za rođendan osobama rođenim aprila i maja.

Dijamantski nakit sa klanitom čeka vas u bogatoj ponudi Maestro Jewelers.

 

Aleksandra Dimitrijević