Dijamanti su omiljeni prijatelji žena“, dobro je poznata rečenica iz pesme koju je pevala slavna Marilyn Monroe u kultnom američkom filmu „Muškarci više vole plavuše“. Dok je ikona stila, glumica Audrey Hepburn u filmu „Doručak kod Tiffanyja“ očarano gledala upravo u dijamantski nakit u izlogu.

Zaista, ima nečeg magičnog u ovom dragom kamenju. Pred njegovim besprekornim sjajem nijedna žena nije ostala imuna. Sigurni smo da je svaka devojka makar jednom u svom životu maštala kako je njen momak iz snova prosi najlepšim vereničkim prstenom sa dijamantom.

Od svog otkrića 2500. godine pre Nove ere, dijamanti su privlačili pažnju lepotom i verovanjima u natprirodno. Tako su u Egiptu predstavljali sunce, simbol moći, hrabrosti i istine. Stari Rimljani su verovali da su dijamanti suze bogova, a u 8. veku pre Nove ere u Grčkoj postali su sinonim za nepobedivost.

Dijamanti

Iako su tokom vekova mnoga verovanja o dijamantima nestala, u modernom dobu postoje određene zablude. Najčešće se tiču njihovih karakteristika.

Koji su najrasprostranjenije mitovi u vezi dijamanata otkriva vam Maestro Jewelers.

 Dijamanti se ne mogu polomiti

Dijamanti su poznati kao najtvrđi prirodni materijal na svetu. Oni na Mohsovoj skali tvrdoće imaju 10, najviši mogući rezultat. Međutim, morate znati da Mohsova skala meri samo otpornost na grebanje. To znači da dijamant može biti izgreban jedino drugim dijamantom.

Dijamanti

Nažalost, ova ocena se ne odnosi na udarce. Ukoliko se na dijamant deluje izuzetno jakom silom duž određene ravni doći će do lomljenja. Zato iskusni rezači vode računa da prilikom sečenja oblikuju tako dijamant da zlatari mogu bezbedno da ga postave u nakit.

Prelomi će se obično pojaviti kao bela, mutna mrlja ili linija unutar kamena. U drugim slučajevima, nećete moći da ih vidite uopšte, posebno ako su mali ili skriveni ispod plemenitog metala.

Dijamanti

Imajte u vidu da su pojedini rezovi delikatniji. Samim tim i skloniju lomljenju. To se naročito vidi kod vereničkog prstenja sa dijamantom, jer ovaj komad nakita žene nose svakog dana. Prsten sa dijamantom okruglog oblika je izdržljiviji od, na primer, modela sa dijamatom kruška, markiz ili princeza reza. Lomljenje dijamanata ovih rezova može se sprečiti odgovarajućom postavkom.

Fluorescencija je loša

Otprilike trećina svih prirodnih, bezbojnih dijamanata pokazuje određeni stepen fluorescencije kada su izloženi dugotalasnom ultraljubičastom (UV) svetlu. Obično fluoresciraju plavom bojom.

Dijamanti

Važno je napomenuti da je od 2008. GIA standard osvetljenja za ocenjivanje dijamanata ekvivalentan dnevnom svetlu sa UV komponentom. Dakle, efekat fluorescencije je već uključen u stepen boje dijamanta. Plava fluorescencija dijamanta može da se suprotstavi žućkastim nijansama. Zbog čega kamen izgleda belji i rezultira višom ocenom boje. Ali šta se dešava kada vidite takav dijamant pod osvetljenjem bez UV komponente? Zar boja neće izgledati žutije?

Dijamanti

Kako se ispostavilo, nećete videti razliku u boji dijamanata. Većina fluorescentnih dijamanata ima samo srednju ili veoma slabu fluorescenciju koja ionako malo utiče na boju.

Što je dijamant veći, viša je i njegova cena

Ovo je jedan od najrasprostranjenih mitova. Vrednost dijamanta ne određuju samo njegove dimenzije. Čak ni težina nije jedino merilo. Ponekad manji dijamant ima bolju čistoću i boju od većeg dijamanta, te i veću vrednost. Takođe, pojedini oblik dijamanta deluje veće u odnosu na druge oblike iste karatne težine.

Dijamanti

Dijamant mora da prođe nekoliko provera pre nego što bude ocenjen u određenoj kategoriji. Najznačajnije su 4C karakteristike. Odnosno, rez, boja, čistoća i težina.

Dijamanti

Dijamantski nakit, uključujući i najlepše vereničko prstenje sa dijamantom, čuvenih juvelirskih kuća možete pronaći u bogatoj ponudi Maestro Jewelers. Svi naši dijamanti su sa sertifikatom kojim je potvrđena njihova autentičnost.